Ik heb veel geobserveerd de afgelopen video-workshops.
Wat gebeurt er als er een camera aan gaat?
Hoe reageren studenten op beeld?
En waarom voelen mensen zich vaak ongemakkelijk als je dichtbij komt een camera?
Ik heb als onderzoek een filmpje gemaakt:
De eerste videoles is spannend en eng voor de studenten. Wat ook logisch is, natuurlijk.
Als ik iemand van dichtbij film; zie je dat men zich vaak ongemakkelijk voelt, of juist heel gek gaat doen. Niet iedereen weet goed hoe hij/zij het beste kan reageren als er (ineens) een camera op je gericht staat.
Letterlijk gezegd: video ontmaskerd de gene die voor de camera staat.
In de video-workshops leren studenten hoe ze hiermee om kunnen gaan, ze krijgen zelf een camera en filmen elkaar. Mede-studenten geven feedback op elkaars 'presentatie' op beeld.
''Als je op mensen een camera zet gaan ze gek doen. Of althans ze doen niet meer zoals ze normaal doen. Niet alleen omdat ze zenuwachtig zijn, nee simpelweg omdat ze denken dat ze anders moeten doen.
Probleem: het zijn geen acteurs, dus ze zijn niet opgeleid om zich anders voor te doen.
Consequentie: de kijker prikt er direct doorheen, en het wringt aan alle kanten. Dus advies als je jezelf ook inzet voor video: doe alsof de camera er niet is.''
(Bron: www.letsgosocial.nl artikel over sociale media)
Je montages worden beter Max.
BeantwoordenVerwijderenKorter, kordater en gefocussed op het thema dat je je voorgenomen hebt.
Met verhelderende tussenshots en inserts.
Als je op een scherm filmt, ga dan snel dichterbij, zodat de kijker ook de inhoud kan meemaken. Nu blijf ik te lang op afstand naar het scherm kijken. De discussie van de dames is zeer waardevol. De beelden close up daarbij laten zien (wat er op het scherm te zien is) zijn dan nodig om te snappen waarover het gaat.
Als jezelf introduceert als presentator zorg dan ook voor een 'uitro' waarin je jezelf in beeld brengt. Daarin trek je conclusies of vertel je: "volgende week laat ik iets zien over...."
Qua inhoud zou je nog meer de diepte in kunnen en de directer de verbinding leggen met de competenties die eraan gekoppeld zijn.