donderdag 24 februari 2011

Achter de schermen bij Serious Video - De workshops

Achter de schermen bij Serious Video




Ik merk hoe verschillend de studenten reageren op video. Ik heb al een hoop workshops meegelopen als assistent-begeleider en ik zie nu steeds meer hoe men deze workshops beleefd.

Er worden workshop aangeboden aan klassen. Op verschillende niveaus. Bijna alle klassen op het Helicon in Nijmegen hebben nu wel een of meerdere workshop-sessies gevolgd.
Steeds worden ze benaderd om vanuit een ander ‘perspectief ’ te filmen. Voorbeelden hierin zijn o.a.: maak een instructiefilmpje, maak een pakkende commercial om de opleiding te promoten of maak een nieuwsrubriek waarin een probleem aan de kaak wordt gesteld.
Hiermee leren de studenten op een nieuwe manier, door ‘de lens van de camera’, om hun vakterrein te verkennen.

Samenwerken is kenmerkend aan deze workshops. 
Zonder goede samenwerking en goed overleg mislukt het filmpje.

Voor lagere niveaus is dit een behoorlijk leerzame opgave. 
Maar altijd komt het tot een gewenst resultaat.


Foto tijdens een workshop:



Video is een gek fenomeen.


'wat heeft deze workshops met ons vak te maken?': vragen de studenten die voor het eerst de workshop meedoen.

Video heeft de eigenschap waarbij 'jezelf presenteren' getoetst wordt. Voor velen van ons is jezelf presenteren iets vanzelfsprekends, maar op camera veranderd de houding van mensen plots. 
Dan is die stoere bink ineens niet meer zo stoer. 
Video 'ontmaskerd'!

De video-lessen zijn intensief; ze vragen andere competenties dan een ‘normale’ vakles. Namelijk: bewustwording van je eigen presentatie, op een visuele manier vastleggen van een probleem of product.


Een workshop is altijd opgebouwd uit de volgende onderdelen:


- Introductie door begeleider d.m.v. een presentie wordt uitgelegd hoe video werkt, welke camera-standpunten er zijn, wat de opdracht van die dag is en een tijdsplanning.


- Er worden groepjes gevormd


- Eerst wordt er gebrainstormd. Iedereen in het groepje draagt actief zijn rol bij en brengt zijn/haar ideeën naar vormen. Dit vormt de basis van de video.


- Als je vooraf weet wat je gaat filmen is het gemakkelijker om in korte tijd je materiaal te schieten. Er wordt een plan gemaakt en doorgesproken met de begeleider.


- Met een camera gaan de groepen op pad, binnen een afgesproken tijd zijn te terug met voldoende materiaal om te monteren.


- In een video-edit-programma (Pinnacle Studio) laadden de studenten het materiaal in. Hierna kunnen ze het opgenomen resultaat bekijken en waar nodig nog materiaal bijschieten als het materiaal nog niet verhelderend is om een logisch kloppend filmpje te maken.





- Het materiaal wordt gemonteerd in een logische opbouw:

Introductie (probleem aan de kaak stellen, product introduceren of boodschap overbrengen)


Middenstuk (uitleg, oplossen van probleem of interviews)


Einde (conclusie, verhelderende boodschap of cliffhanger).


- De begeleiders ondersteunen op technisch vlak tijdens de montage. Er kunnen visuele effecten, overgangen of muziek worden toegevoegd.


- In de eindmontage wordt het ruwe materiaal aangepast en bewerkt tot een goed lopen, logisch en visueel aantrekkelijke video.

Na de eindmontage worden de uiteindelijke video’s ‘gemaakt’ tot een afspeelbaar formaat.


- Aan het einde van de workshops worden de gemaakte filmpjes bekeken.
En dan zie je toch heel vaak tevreden gezichten! De studenten zijn trots op hun eigen werk. 


Ze hebben in een ochtend/middag een hoop nieuwe dingen geleerd!




Een registratie van een video-workshop met studenten die een paarden-opleiding doen:

Serious Video - Wat gebeurde er na de workshops?

Wat gebeurde er na de workshops?


De video-workshops van Serious Video hebben enorme indruk gemaakt op mij. Ik bleef het interessant vinden wat er gebeurde tijdens de lessen van andere klassen. Video heeft mij daarna niet meer losgelaten!!


In 2009 deed ik in het thema 'video' een stage bij Elements Beach, een swingende beachclub in Hoek van Holland.
Ik werkte daar zelfstandig , gedurende mijn stage-periode, aan een flitsende en wervende promo voor deze club. Dit omdat ik constateerde dat Elements Beach toen nog helemaal geen eigen promo had.
Gewapend met een eigen videocamera en laptop met Pinnacle Studio maakte in de volgende promofilm tijdens de zomer van 2009:


Elements Beach Promo:


Ik werkte ook mee aan een promotiefilmpje, gemaakt door een ROC video-stagiaire onder leiding van Serious Video.

Zie hieronder de promotiefilm die gemaakt is door Fellin Thielman (2010)




In 2009 heb ik voor het eerst Serious Video ondersteund tijdens videoworkshops. Samen met twee medestudenten verzorgde ik animatie workshops tijdens een docentendag van Helicon. Daarnaast was ik die dag Razende Reporter ter plaatse om verslag te doen van deze docentendag op Helicon MBO Velp.

‘Binden, Boeien en Beleven’. Een verslag van de docentendag (2010)




En nu: stage bij Serious Video
Mijn interesse in video’s en films bracht mij uiteindelijk, na de workshops op school, op mijn eindexamenstage bij Serious Video in Arnhem, bij dezelfde mannen die destijds in mijn eerste jaar de videoworkshops op het Helicon verzorgden.

Momenteel loop ik enige weken een leerzame stage bij Serious Video.
Een geweldige ervaring!

Dit blog is een multi mediaal verslag van mijn stage-ervaringen bij Serious Video. Kijk mee door mijn ogen en kom zo meer te weten over hoe video in het MBO onderwijs zich ontwikkeld.

Tevens verwijs ik u door naar een blog waarop mijn stage-opdracht wordt beschreven.

Deze blog is nog in de maak, binnenkort meer informatie over het natuurcentrum!

Serious Video - Flashback naar vroeger

Flashback naar vroeger
Al mijn hele jeugd ben ik gek van films!
In 1995 was ik al te zien in een reportage van Koffietijd van de RTL4. Hierin werd ik geïnterviewd op de kermis van Nijmegen; hoe ik het vond en wat ik op de kermis allemaal deed.

In 2001 speelde ik in een eigen speelfilm. Het was een studiefilm van twee Nijmeegse studenten filmkunde. Gemaakt tijdens een 10 weken durende cursus ’Maak je eigen Speelfilm’, een initiatief van Filmhuis De Keizer in Deventer. Deze film duurde 15 minuten en heet: De Bende. Een leerzaam project waar in 10 weken alle facetten aan bod kwamen om een amateur speelfilm te maken: camerabediening, standpunten, acteren, scenario schrijven en monteren (toen nog: analoog) in een professionele studio.

De Bende is eenmalig vertoond in de bioscoop van Deventer.
Ik heb de ouderwetse VHS overgezet naar DVD. En daarna op Youtube gezet.
Zie hieronder de film De Bende: 




Serious Video - Het begin...

Serious Video blog
Dit blog is een multi mediaal verslag van mijn stage-ervaringen bij Serious Video. Kijk mee door mijn ogen en kom zo meer te weten over hoe video in het MBO onderwijs zich ontwikkeld.

Een verslag door Max Middelburg.

Workshops Serious Video

Ik werd voor het eerst bekend met het fenomeen  ’video in de les’  in 2008 (mijn 2de leerjaar van mijn studie) tijdens vijf weken durende workshops die op mijn school verzorgd  werden door de mannen van Serious Video. Een onderneming die videogebruik op scholen promoot en inzet als effectief leermiddel.

Roel, Niels en Ferdinand. Drie gedreven mannen met een missie: video als leermiddel gebruiken in de les om competenties in ‘beeld’ te brengen, het zichtbaar maken van leerprocessen in het onderwijs en jezelf op een visuele manier presenteren, analyseren en visualiseren.

Wij hadden de primeur! ID4.2 (Indoor Outdoor Design niveau 4, klas 2) was de eerste klas op Helicon MBO Nijmegen die deze workshop kregen. Ik vond het geweldig! In 5 workshops leerde we hoe je een camera gebruikt, hoe een filmpje gemaakt kan worden en hoe je je eigen geschoten materiaal kan monteerden in een videomontage-programma: Pinnacle Studio.

Door middel van verschillende opdrachten maakte ik kennis met verschillende videotechnieken, werkmethodes en film genres. We werkten elke les aan eigen gemaakte filmpjes die we in groepjes maakten. Je leert samenwerken op een andere manier omdat iedereen een eigen manier heeft om een filmpje te maken, te presenteren of te monteren.

Na de workshops in mijn eerst leerjaar heb ik zelf nog meer films gemaakt en workshops van Serious Video ondersteund. Binnen onze school in Nijmegen en daarbuiten. Ik ben bevlogen geraakt etc. etc.(zelf even een eigen tekst schrijven)
...Inmiddels loop ik mijn afstudeer stage bij Serious Video om het filmvak verder onder de knie te krijgen. Als ik mijn MBO diploma heb ga ik zeker verder in de filmbranche.

Zie hieronder een aantal voorbeelden die wij in 2008, tijdens de eerste workshops hebben gemaakt.




Ik merkte dat niet iedere student het gemakkelijk vond om voor de camera te staan. Liever staan ze er achter. Naar mate de workshop vorderde werd het presenteren makkelijker. Zelfs presenteren voor de klas met camera werd zelfs steeds leuker. Video biedt namelijk de mogelijkheid om jezelf visueel te maken. Je wordt je bewust van je eigen presentatie op beeld. Dit is, zeker in het begin, behoorlijk eng en confronterend. Maar naar mate je je comfortabeler wordt om voor de camera te staan is presenteren een eitje. Zelfs de studenten die aan het begin het eng vonden deden aan het einde van de 5 lessen enthousiast mee en werkten aan hun eigen filmpje. De plankenkoorts was voorbij.



Meteen bij de eerste lessen was ik enthousiast! Ik vond het fijn om eindelijk eens op een andere manier bezig te zijn met vormgeving en bewegende beelden.