donderdag 24 februari 2011

Achter de schermen bij Serious Video - De workshops

Achter de schermen bij Serious Video




Ik merk hoe verschillend de studenten reageren op video. Ik heb al een hoop workshops meegelopen als assistent-begeleider en ik zie nu steeds meer hoe men deze workshops beleefd.

Er worden workshop aangeboden aan klassen. Op verschillende niveaus. Bijna alle klassen op het Helicon in Nijmegen hebben nu wel een of meerdere workshop-sessies gevolgd.
Steeds worden ze benaderd om vanuit een ander ‘perspectief ’ te filmen. Voorbeelden hierin zijn o.a.: maak een instructiefilmpje, maak een pakkende commercial om de opleiding te promoten of maak een nieuwsrubriek waarin een probleem aan de kaak wordt gesteld.
Hiermee leren de studenten op een nieuwe manier, door ‘de lens van de camera’, om hun vakterrein te verkennen.

Samenwerken is kenmerkend aan deze workshops. 
Zonder goede samenwerking en goed overleg mislukt het filmpje.

Voor lagere niveaus is dit een behoorlijk leerzame opgave. 
Maar altijd komt het tot een gewenst resultaat.


Foto tijdens een workshop:



Video is een gek fenomeen.


'wat heeft deze workshops met ons vak te maken?': vragen de studenten die voor het eerst de workshop meedoen.

Video heeft de eigenschap waarbij 'jezelf presenteren' getoetst wordt. Voor velen van ons is jezelf presenteren iets vanzelfsprekends, maar op camera veranderd de houding van mensen plots. 
Dan is die stoere bink ineens niet meer zo stoer. 
Video 'ontmaskerd'!

De video-lessen zijn intensief; ze vragen andere competenties dan een ‘normale’ vakles. Namelijk: bewustwording van je eigen presentatie, op een visuele manier vastleggen van een probleem of product.


Een workshop is altijd opgebouwd uit de volgende onderdelen:


- Introductie door begeleider d.m.v. een presentie wordt uitgelegd hoe video werkt, welke camera-standpunten er zijn, wat de opdracht van die dag is en een tijdsplanning.


- Er worden groepjes gevormd


- Eerst wordt er gebrainstormd. Iedereen in het groepje draagt actief zijn rol bij en brengt zijn/haar ideeën naar vormen. Dit vormt de basis van de video.


- Als je vooraf weet wat je gaat filmen is het gemakkelijker om in korte tijd je materiaal te schieten. Er wordt een plan gemaakt en doorgesproken met de begeleider.


- Met een camera gaan de groepen op pad, binnen een afgesproken tijd zijn te terug met voldoende materiaal om te monteren.


- In een video-edit-programma (Pinnacle Studio) laadden de studenten het materiaal in. Hierna kunnen ze het opgenomen resultaat bekijken en waar nodig nog materiaal bijschieten als het materiaal nog niet verhelderend is om een logisch kloppend filmpje te maken.





- Het materiaal wordt gemonteerd in een logische opbouw:

Introductie (probleem aan de kaak stellen, product introduceren of boodschap overbrengen)


Middenstuk (uitleg, oplossen van probleem of interviews)


Einde (conclusie, verhelderende boodschap of cliffhanger).


- De begeleiders ondersteunen op technisch vlak tijdens de montage. Er kunnen visuele effecten, overgangen of muziek worden toegevoegd.


- In de eindmontage wordt het ruwe materiaal aangepast en bewerkt tot een goed lopen, logisch en visueel aantrekkelijke video.

Na de eindmontage worden de uiteindelijke video’s ‘gemaakt’ tot een afspeelbaar formaat.


- Aan het einde van de workshops worden de gemaakte filmpjes bekeken.
En dan zie je toch heel vaak tevreden gezichten! De studenten zijn trots op hun eigen werk. 


Ze hebben in een ochtend/middag een hoop nieuwe dingen geleerd!




Een registratie van een video-workshop met studenten die een paarden-opleiding doen:

2 opmerkingen:

  1. Hi Max,

    Leuk eerste filmpje, Max !

    Het geeft al weer aardig weer wat O, Help TV is.
    Hier nog een lawine van tips om je filmwerk te verbeteren.

    Kijk als voorbeeld naar het filmpje van Binden, Boeien en Beleven.

    - Presentatie: Je presenteert goed. Maak daar gebruik van en stel vragen, lok reacties uit en zorg dat je af en toe zelf in beeld bent. Dat betrekt de kijker bij het onderwerp. Weef de interactie met mensen door je filmpje en wacht niet tot op het eind dat te introduceren.

    - Muziek: weg met die lullige-niets-aan-de-hand-muziekje ! Wil je mensen in slaap sussen of wil je ze erbij houden ? Korte stukjes up-tempo muziekjes. Wissel vaak van soort. Breid je bibliotheek uit. Het vlottere ritme in de muziek zal je helpen een vlottere montage te maken. Dit filmpje hoeft niet langer te duren dan 2 minuten.

    - Shots: Zorg dat je je camera richt op bewegingen, handelingen. Geef het oog van de kijker iets te doen. Teveel shots van luisterende en kijkende mensen... saai ! Er is genoeg beweging en actie in de workshops die je kunt laten zien. En toon dat in close ups, close ups. Zoals je dat al goed doet in het begin van het filmpje. Als de leerlingen in de stal aan het filmen zijn. Maar ook in minder dynamische situaties kun je je op beweging richten. Een pen, in de hand van een leerling die een stortboard tekent. De ogen die de pen op papier volgen. De geconcentreerde blik. Allemaal losse close-ups waarin de kleine bewegingen uitvergroot door er bovenop te gaan zitten. Kijk naar de schouderophalingen, de knikjes en kuchjes in ‘Binden, Boeien en Beleven’ en kijk hoe die een compositie vormen, mooi op de muziek gemonteerd.

    - Montage: versnellingen in het beeld werkt leuk. Laat het vaker terugkomen zodat het als een bumpertje kan werken. Gebruik het gericht en niet te pas en te onpas. Daar lijkt het nu op. Tijd inkorten doe je door tijdens de opnames voortdurend te wisslen in‘totaal-medium-closeup’. Dan heb je verschillend materiaal en kun je in de montage sneller je verhaal vertellen. Chronologie is in een film niet persé nodig. Gooi als experiment maar eens alles door elkaar, interview, shots van lesgeven, screenshots van O, Help TV, opnames in de stal. Net als in speelfilm pikt het kijker het prima dat je met ‘flash forwards en flash backs’ werkt.

    - Verhaal: Je noemt het filmpje O, Help TV. Maar een gemiddelde kijker snapt na dit filmpje nog steeds niet wat dat is, volgens mij. Wat je nodig hebt is een simpele uitleg. Als je die niet van de workshopsleider krijgt dan vertel je hem zelf, vraag je het aan een leerling en gebruik je die quote om het aan een kijker duidelijk te maken. De filmpjes die Guido gemaakt heeft staan ook tot jouw beschikking om te gebruiken in de montage. Eén belletje en Niels verstuurd het je via weetransfer. Dan kun je ook meteen door met je montage.

    - Opdracht: voor na de vakantie > krijg je van Niels

    Ga zo door, Max.

    Oefenen, oefenen, oefenen.

    Niels en ik zorgen ervoor dat je eind van de stage óf helemaal snapt hoe het film maken werkt... óf er nooit meer iets mee te maken wil hebben ;-)

    Allebei oké.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O ja, en nog wat.
    Maak je posts op je blog kleiner. Dus per blog maximaal 20 regels tekst en één filmpje of foto. Dan kunnen Niels en ik (en anderen) per tekst/filmpje feedback geven leveren.

    Als je liever wil dat we off-line commentaar geven kan dat ook. Maar ik denk dat het leuk is om iedereen die dit blog leest te kunnen laten zien hoe je omgaat met aanwijzingen en commentaar.

    Roel

    BeantwoordenVerwijderen